Obchodní jednání, přednáška na konferenci, online workshop… ať už řešíte jakoukoliv situaci, jen předat informace už dnes nestačí. Chcete-li si udržet pozornost posluchače a diváka, nesmíte ho nudit. Jak připravit prezentaci tak, abyste zaujali a nic vás nerozhodilo? Máme pro vás jednoduchý „tahák“.

Pár základních zásad prezentace

1. Kdo je připraven, není překvapen

Prezentace na počítači není to jediné, co je třeba si připravit. Pro výsledný efekt je neméně důležitá příprava místnosti. Příliš velký prostor pro malý počet účastníků, špatné rozmístění židlí tak, že ne všichni vidí, nebo nezvládnutí techniky může potrápit jak vás, tak posluchače. Čím lépe jste připraveni, s tím větší sebedůvěrou zvládnete nečekané překážky. 

Další video v rámci vzdělávacího programu AKADEMIE SRDCE pro Finclub International, tentokrát na téma „Jak správně prezentovat“.

2. Mějte jasný CÍL

Ať už má vaše prezentace 3 nebo 25 slidů a trvá 15 minut nebo 3 hodiny, je důležité mít na paměti zásadní a co nejjednodušší cíl. Dojde-li ke změnám v programu konference, nebo musíte řešit nečekané dotazy z publika, máte-li jasno v tom, co chcete předat, jednodušeji se vrátíte v prezentaci k tomu zásadnímu. Vždy si proto při tvorbě prezentace a pak před zahájením prezentace zodpovězte otázku: CO chcete posluchačům a divákům především předat? Co je hlavní myšlenka, se kterou mají odcházet?

3. Hlavně nenudit

Zahltit diváky a posluchače množstvím informací umí každý. Vyvolat však emoce, předat i strohá fakta vtipnou nebo hravou formou a vyvolat v lidech zájem, je už mnohem náročnější. Jako všechny aktivity i tato chce někdy trochu praxe a tréninku. Pokud nejste rozený rétor, pomozte si videem, kterým vaše téma posluchačům přiblížíte. Máte-li strach prezentovat před publikem, požádejte někoho z kolegů a prezentujte ve dvojici. Důležité je udržet pozornost a nenudit.  

Prezentace, ať už online nebo naživo, je úžasná forma sdílení zkušeností, skvělá příležitost pro růst vašeho podnikání, ale také jedinečná možnost vlastního osobního rozvoje. Nesnažte se lidem předat jen informace. Přeneste na ně emoce, které s tématem máte sami spojené.  Předávejte vlastní nadšení a přesvědčení. Vytvořte pro ně nejen prezentaci, ale zážitek, na který se nezapomíná.